Într-o comună din Dolj, nepăsarea față de problemele legate de utilități este atât de impresionant de evidentă, încât pare să atingă proporții fantasmagorice.
Ei bine, în anul 2024, locuitorii comunei Rojiște, fiindcă despre ea este vorba, nu se pot bucura nici măcar de beneficiile simple ale apei potabile sau ale canalizării. Pe străzi, aspectul este cu adevărat execrabil, cu stațiile de autobuz care stau pe punctul să-și găsească sfârșitul și munți de gunoaie care par să fie parte integrantă a peisajului.
Rețeaua de apă ar fi trebuit să fie funcțională în satul de reședință, dar țevile ies parcă direct din pământ, fără nicio legătură spre vreo gospodărie.
Nu-i așa că acesta este un mod de a-și arăta dragostea față de locuitorii comunei Rojiște, furnizându-le intriga și suspansul apei care nu ajunge niciodată la destinație?
Cu toate acestea, primarul comunei, Ionel Nedelcu, pare să aibă o abordare extrem de relaxată față de toate problemele care duc localitatea în topul celor în care este greu de locuit. Practic, a adoptat un stil de genul „primar pe viață”, dovadă fiind și adresa sa de email primarpeviata@gmail.com. Este posibil ca acesta să creadă că, indiferent dacă în comună se muncește sau nu în folosul cetățeanului, tot va fi „primar pe viață ”.
Reprezentanții Oltenia 1 au fost uimiți de frânturile de progres înregistrate ca urmare a acțiunilor vagi și aproape inexistente ale celui care se autointitulează “Primar pe viață”. Surprinzător este și faptul că Primăria Rojiște a câștigat un proiect de asfaltare, prin Programul Anghel Saligny, cu toate că pe străzile care urmează să fie asfaltate nu există rețea de canalizare și nici speranțe în acest sens.
Dacă ne uitam cu atenție în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 849/ 06.09.2021 găsim Ordonanța de Urgență privind aprobarea proiectelor prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, în care se specifică, în mod clar, la art. 4, alin. (6) că proiectele pentru asfaltări, prevazute la alin. (1), lit. c) se pot realiza doar dacă:
- au fost finalizate sistemele de alimentare cu apă și canalizare;
- sunt în curs de realizare lucrările la sistemele de alimentare cu apă și canalizare;
- nu pot fi realizate lucrările la sistemele de alimentare cu apă și canalizare având în vedere că acestea nu sunt viabile economic.
De aici să înțelegem că Primăria a demonstrat, în mod clar, Guvernului că nu are nevoie de canalizare sau că lucrările de canalizare ar costa foarte mult, reușind, astfel, să câștige 8.000.000 de lei pentru asfaltări.
În același timp, reprezentanții Programului Anghel Saligny nu au realizat că Primăria Rojiște a depus cerere de finanțare și pentru canalizare, aceasta nefiind, însă acceptată.
În concluzie, într-o comună din Dolj, pare că timpul s-a oprit, iar progresele în ceea ce privește infrastructura și serviciile de bază sunt mai degrabă un subiect de umor și sarcasm decât un motiv de mândrie.
Oltenia 1 va reveni cu informații referitoare la situația investițiilor din comuna Rojiște.
În acest sens vom solicita în baza Legii nr. 544/2001 toate contractele de achiziție încheiate de către Primăria Rojiște legate de apă, canal și asfaltare pentru a înțelege cum se pot efectua lucrări de apă fără canalizare sau dacă va mai exista vreodată canalizare în Rojiște.